Egypte: de Ultieme Reisgids

This blog post is also available in English.

Majestueuze piramiden, goed bewaard gebleven oude tempels, een uitgestrekte woestijn, ‘s werelds langste rivier (zei er iemand cruise?), eersteklas duiken, een rijke geschiedenis die tot de verbeelding spreekt, all-inclusive resorts en laten we de mummies niet vergeten! Egypte heeft écht veel te bieden! Het is een land zoals geen ander en zou hoog bovenaan iedere bucket list moeten prijzen.

Sites zoals deze zijn de reden waarom je naar Egypte wilt reizen (Karnak tempelcomplex, Luxor)

Het is al even geleden dat wij zelf het land bezochten, maar ik schreef eindelijk een reisgids over dit prachtige land.


Bekijk ook zeker de route die wij volgden tijdens onze twee weken in Egypte!



Voordat je vertrekt

Beste reistijd

Het kan extreem warm worden in de zomermaanden in Egypte. Ik heb het dan over 40° C of meer! De beste periode om het land te bezoeken is dan ook tussen oktober en april, wanneer de temperatuur iets aangenamer is. Helaas is dit ook het hoogseizoen in Egypte, met een piek rond Kerstmis, Nieuwjaar en Pasen. Wij bezochten het land in februari/maart en het weer was gewoon perfect voor ons. Dat gold trouwens ook voor het aantal toeristen (we waren zowat de enige toeristen bij de piramides), maar dat heeft waarschijnlijk meer te maken met het feit dat wij er net na de Egyptische Revolutie waren.

Als je Egypte bezoekt tijdens de Ramadan, weet dan dat sommige historische sites vroeger kunnen sluiten dan normaal, terwijl sommige restaurants mogelijk later openen of gewoon volledig gesloten blijven (dit is meestal niet het geval voor restaurants in de toeristische gebieden). Het wordt bovendien afgeraden om te eten of te drinken in het openbaar. Verder kan je het land perfect bezoeken tijdens de Ramadan.

Islam is de officiële religie van Egypte. Het is dus geen verrassing dat er heel wat mooie moskeeën te vinden zijn in het land.

Visumvereisten

Afhankelijk van jouw nationaliteit, heb je hoogstwaarschijnlijk een visum nodig om het land binnen te mogen. Je kunt online een eVisum aanvragen (geldig tot 90 dagen na afgifte) of je kunt een visum verkrijgen bij aankomst op de luchthaven. Beide toeristenvisa laten je het land bezoeken gedurende maximum 30 dagen.

Specifiek voor Belgen: je hebt geen internationaal paspoort nodig als je niet van plan bent om langer dan 30 dagen in het land te blijven. Jouw nationale identiteitskaart is voldoende (je hebt mogelijk wel een pasfoto nodig als je jouw visum op de luchthaven wilt regelen).

Of je nu met een internationaal paspoort of een nationale identiteitskaart reist, beiden moeten geldig zijn tot minstens 6 maanden na aankomst in Egypte.

Geldzaken

De munteenheid in Egypte is het Egyptische pond (EGP). Momenteel (maart 2021) is 1 EUR = 18,74 EGP. Vergeet niet om jouw bank te verwittigen dat je naar Egypte reist zodat jouw kaart niet geblokkeerd wordt als je geld afhaalt aan een Egyptische bankautomaat. Persoonlijk vond ik het veiliger om al wat Egyptisch geld mee te nemen vanuit België, voor het geval we niet direct een bankautomaat vonden.

Zicht op de Nijl vanaf jouw cruiseschip: onbetaalbaar.

Electriciteit

De netspanning in Egypte is 220 V en de frequentie is 50 Hz. Je hebt geen adapter nodig als je vanuit België reist.

Vaccinaties

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor een bezoek aan Egypte, tenzij je uit een land komt (of meer dan 12 uur hebt doorgebracht op de luchthaven van een land) waar gele koorts voorkomt.

Andere mogelijk aanbevolen vaccinaties voor Egypte zijn:

  • Hepatitis A
  • DPT (difterie, polio en tetanus)
  • BMR (bof, mazelen en rubella)
  • Tyfus
  • Hondsdolheid

Je kan het best jouw dokter raadplegen voor je naar Egypte reist.

Corona

Helaas kunnen we hier niet meer omheen en dus verdient dit een eigen hoofdstukje. Op dit moment (december 2022) gelden er geen COVID-19-restricties meer om naar Egypte te reizen. Je kan het land binnen zonder vaccinatiecertificaat of negatieve PCR-test.

Om terug naar België te reizen gelden er enkel nog maatregelen als je uit een land met een heel hoog risico komt en voorlopig valt Egypte daar niet onder.

Hoor voor vertrek zeker nog eens na hoe de situatie op dat moment is, aangezien dit altijd kan veranderen.

Groepsreis of zelf plannen?

Toen wij Egypte in 2011 bezochten, hadden we nog geen ervaring met het plannen van een reis. We voelden ons niet op ons gemak om op eigen houtje door een onbekend Afrikaans land te trekken en dus boekten wij onze reis via een online reisbureau. Onze reis werd bijna geannuleerd door de Egyptische Revolutie en toen we uiteindelijk te horen kregen dat we toch op onze geplande vertrekdatum op het vliegtuig mochten stapten – als één van de eerste toeristen die terug naar Egypte zouden reizen – hadden de meeste andere toeristen hun reis geannuleerd en bleven we over met een groep van 4 personen, mijn man en ik (toen nog ongehuwd) inbegrepen.

Souvenirstalletjes zonder toeristen

Voor ons bleek het uiteindelijk een groot succes te zijn om Egypte via een georganiseerde groepsreis te bezoeken. Niet alleen was onze groep zo klein dat het helemaal niet aanvoelde als een groepsreis, maar we hadden ook bijna de hele tijd dat we ons buiten ons hotel begaven een lokale gids mee. Dit kan voor velen een nadeel lijken, maar wij voelden ons veel veiliger met een local in onze groep, zeker in Caïro, zo kort na de Egyptische Revolutie. Bovendien leerden we veel dingen bij over (het oude) Egypte van onze gids die we anders niet geweten zouden hebben (de eerlijkheid gebiedt me wel te zeggen dat er 10 jaar na datum nog bijzonder weinig overblijft van deze opgedane kennis). Nog een voordeel van deze georganiseerde reis was dat alles perfect geregeld werd voor ons, van onze hotels tot ons vervoer, we hoefden ons echt nergens zorgen over te maken. We werden zelfs opgehaald op de luchthaven door iemand die ook onze visa voor ons regelde.

Zou ik nu een georganiseerde groepsreis aanbevelen? Ik weet het niet… Het bleek voor ons ideaal te zijn onder de gegeven omstandigheden, maar tegenwoordig plan ik liever mijn eigen reizen en ben ik ietwat allergisch geworden aan het idee van een groepsreis. Niettemin denk ik dat Egypte één van die landen is waar het echt loont om een gids bij je te hebben, ook al is het dan slechts in bepaalde locaties en voor een bepaald aantal uren. Egypte heeft gewoon zo’n rijke geschiedenis die maar echt tot leven komt als je de juiste gids hebt om je er alles over te vertellen (gelukkig voor ons hadden we een fantastische gids). Probeer een organisatie uit te kiezen die werkt met kleinere groepen.

Wat neem je mee naar Egypte (als vrouw)?

Ik geloof heilig dat respect voor een andere cultuur heel belangrijk is als je naar het buitenland reist. Dat gezegd zijnde, 10 jaar geleden stond ik niet echt stil bij welke kleren ik zou moeten dragen als een vrouw die door Egypte reist. Nu ben ik sowieso niet het type om minirokjes te dragen en het was ook niet extreem warm toen wij in februari/maart het land bezochten, dus droeg ik meestal een lange broek of een rok die mijn knieën bedekte en een T-shirt met korte mouwen of een lichte trui. Mijn knieën en schouders waren dus altijd bedekt. Ik bedekte nooit mijn haar behalve die ene keer dat we een moskee bezochten (dames, vergeet dus geen sjaal mee te nemen om je haar mee te bedekken). Niemand gaf me ooit een vuile blik, dus ik denk wel dat ik respectvol genoeg gekleed was als toerist.

Aan de Rode Zee is het perfect aanvaardbaar om in zwemkleding rond te lopen aan het zwembad of op het strand.

Ik raad aan om genoeg zonnecrème mee te nemen, alsook een zonnebril en een hoed of pet. Zelfs als je buiten de zomermaanden reist, kan het nog steeds erg warm zijn, zeker in het zuiden van het land. Daarentegen kan het ‘s nachts best afkoelen dus een trui is geen overbodige luxe. Egypte is grotendeels woestijn, dus verwacht je aan veel stof (en dames, ik zou jullie hoge hakken thuis laten). Vergeet ten slotte geen EHBO-kit mee te nemen. De kans dat je op een bepaald moment tijdens de reis Imodium nodig hebt, is zeker niet onbestaande. Als je net als mij gevoelig bent voor reisziekte, neem daar dan ook zeker iets voor mee want je gaat je tijdens jouw Egyptereis vroeg of laat waarschijnlijk wel eens op een boot bevinden.

Ten slotte nog dit: drones zijn niet toegelaten in het land en kunnen in beslag worden genomen op het vliegveld. Laat ze dus beter thuis.

Top bezienswaardigheden en activiteiten

Caïro (1-2 dagen)

Caïro is de chaotische, vervuilde hoofdstad van Egypte en hoogstwaarschijnlijk jouw toegangspoort tot het land. Ik vond de stad zelf erg vuil en onaantrekkelijk, maar er zijn wel een paar must-see attracties waar je niet omheen kan.

Hectisch Caïro

MUST-SEES IN CAïRO

  • De piramiden en de sfinx van Giza: Dit is waarschijnlijk dé reden waarom je Egypte wou bezoeken en ik geef je groot gelijk. De enorme piramide van Cheops is het enige overgebleven wonder van de oude wereld! Je moet extra betalen om de piramiden van binnenuit te bezichtigen, maar daar is niet veel te zien. Het enige minpunt aan een bezoek aan de piramiden zijn de vele Egyptische verkopers die wel erg opdringerig kunnen zijn.
  • Egyptisch Museum: Dit museum bevat een ongelooflijke hoeveelheid aan oude beelden en Egyptische schatten – inclusief het bekende masker van Toetanchamon. Je moet extra betalen om de afdeling met de mummies te bezichtigen. Ik raad aan om het museum met een gids te bezoeken die je de hoogtepunten kan tonen aangezien er in het museum maar liefst meer dan 120.000 voorwerpen te vinden zijn.
De sfinx en de piramiden van Giza: waarschijnlijk de hoofdreden waarom je naar Egypte wou reizen.

Ook leuk om te bezoeken IN CAïRO

  • De trappiramide van Djoser in necropolis Saqqara (de eerste piramide ooit gebouwd).
  • Het kolossale beeld van Ramses II in Memphis, voormalige hoofdstad van het Oude Egypte.
  • De Citadel van Saladin waar je de Mohammed Ali Moskee kan bezoeken en kan genieten van een prachtig uitzicht over de stad.
  • Khan El-Khalili Bazaar: een drukke plek met vele winkeltjes.
Khan El-Khalili Bazaar

Luxor (2 dagen)

Luxor, destijds bekend als Thebe, was de hoofdstad van het Oude Egypte tijdens het Midden- en Nieuwe Rijk. De archeologische sites in dit gebied zijn verdeeld over de westelijke en oostelijke oever van de Nijl, respectievelijk bekend als het dodenrijk en het rijk der levenden. De Oude Egyptenaren geloofden immers dat de zon stierf in het westen om weer herboren te worden in het oosten.

De zon gaat onder boven Luxor.

MUST-SEES IN LUXOR

  • Tempel van Hatsjepsoet: Hatsjepsoet was één van de weinige vrouwelijke Egyptische farao’s. Haar dodentempel ziet er heel anders uit dan de andere tempels die we in Egypte bezochten.
  • Vallei der Koningen: Veel Egyptische farao’s werden hier begraven. Het graf van Toetanchamon is waarschijnlijk het bekendste van allemaal, maar het is zeker niet het meest indrukwekkende. De enige reden dat het bekend is, is omdat het graf – in tegenstelling tot andere graven – nog niet ontdekt was door plunderaars, waardoor er vele schatten werden teruggevonden, maar die zijn allemaal naar het Egyptisch Museum in Caïro verhuisd. Sommige andere graven zijn veel groter en rijkelijker versierd (je zal je verbazen over de vele kleuren die gebruikt werden op de muren van de grafkamers, zo goed bewaard na al die tijd!). Je moet extra betalen om sommige graven te mogen bezichtigen (waaronder dat van Toetanchamon) en als je foto’s wilt nemen.
  • Kolossen van Memnon: Deze indrukwekkende standbeelden kan je niet missen. Ze zijn gratis te bezichtigen en het kost je maar een paar minuten tijd.
  • Karnak Tempelcomplex: Dit is het grootste tempelcomplex in Egypte en het tweede grootste religieuze complex ter wereld. Op zijn minst gezegd indrukwekkend te noemen! Meer dan 30 verschillende farao’s bouwden hier gedurende een periode van 2.000 jaar aan. Dit is een bezienswaardigheid die je niet mag missen!
Een klein deeltje van het indrukwekkende Karnak tempelcomplex

Ook leuk om te bezoeken IN LUXOR

  • Luxortempel: De reden dat ik deze tempel niet als een must-see beschouw, is simpelweg omdat het Karnak tempelcomplex zo groot en indrukwekkend is dat de Luxortempel je mogelijk niet zo veel meer doet, maar als je de tijd hebt, zou ik een bezoek aan deze tempel zeker ook aanraden.

Aswan (1-2 dagen)

Aswan is een stad in het zuiden van Egypte, dichter bij de Soedanese grens. Ik vond de sfeer hier veel relaxter en uitnodigender dan in het noorden van het land.

Het mooie landschap van Aswan

MUST-SEES IN ASWAN

  • Tempel van Philae: De tempel van Philae dreigde door de bouw van de Hoge Dam onder water komen te staan en moest om die reden verplaatst worden. Deze prachtige tempel, gewijd aan de godin Isis, werd herbouwd op het eiland Agilkia en is per boot bereikbaar.
  • Abu Simbel: Abu Simbel bestaat uit twee enorme tempels, gebouwd in opdracht van farao Ramses II om hem en zijn lievelingsvrouw Nefertari te eren. In de jaren ’60 werd het volledige tempelcomplex in grote blokken uit elkaar gehaald en op een hogere locatie opnieuw opgebouwd om het te redden van een overstroming door het Nassermeer. Ook al bevindt deze bezienswaardigheid zich niet bepaald in Aswan (het is een 300 kilometer lange rit door de woestijn en je vertrekt waarschijnlijk nog voor zonsopgang – of je kan het vliegtuig nemen), toch is dit een bezoek meer dan waard. Voor mij was dit hét hoogtepunt van ons hele Egypte avontuur!
Abu Simbel: wat kan ik zeggen? Dit MOET je gewoon met eigen ogen gezien hebben!

Ook leuk om te bezoeken IN ASWAN

  • De onvoltooide obelisk geeft je een goed idee van de techniek die de Oude Egyptenaren gebruikten voor de constructie van dergelijke obelisken.
  • De Aswandam: Deze dam werd gebouwd in de jaren ’60 om het overstromen van de Nijl beheersbaar te maken en zorgde voor het ontstaan van het Nassermeer, waardoor vele archeologische sites dreigden te overstromen, zoals het hierboven genoemde Abu Simbel en de tempel van Philae.

Nijlcruise

Ik ben normaal geen grote fan van cruises, maar Egypte is één van die landen waar ik een paar dagen aan boord van een schip zeker zou aanraden. De meeste cruiseschepen varen van Aswan naar Luxor of andersom en laten je onderweg genieten van prachtige vergezichten. Tijdens jouw cruise zal je waarschijnlijk een bezoek brengen aan de tempel van Kom Ombo (bijzonder vanwege zijn dubbele design) en de tempel van Horus in Edfu (één van de best bewaard gebleven tempels in Egypte).

Tempel van Kom Ombo

Gerelateerd: Mijn 5 Favoriete Egyptische Tempels


Als je een paar dagen extra hebt, kan je eventueel een bezoek brengen aan de stad Alexandrië of de Witte Woestijn (beiden bereikbaar vanuit Caïro) of aan een Nubisch dorp in het zuiden van Egypte (bereikbaar vanuit Aswan). Je kan jouw Egyptereis ook afsluiten in een hotel aan de Rode Zee om nog een paar dagen te relaxen en/of te snorkelen of duiken in de prachtige onderwaterwereld van de Rode Zee.

Kaart

Is het veilig om Egypte te bezoeken?

Wij bezochten Egypte net na de Arabische Lente in 2011 en we hebben ons nooit onveilig gevoeld, behalve misschien kort in de Khan El-Khalili Bazaar toen er plots een luid geluid weerklonk en onze gids ons daar snel wegleidde, maar dat bleek te gaan om iemand die de rolluik van zijn winkel toe gooide. We voelden veel hoop tijdens ons verblijf in het land en het Egyptische volk was zeer blij om opnieuw toeristen te zien. Ik moet er wel bij zeggen dat we tijdens ons verblijf in Caïro nooit zonder gids ons hotel verlieten. Ik las dat de sfeer na ons bezoek weer grimmiger is geworden en dat er zelfs een aantal terroristische aanslagen gebeurden, voornamelijk in Caïro.

Of je het tegenwoordig veilig vindt om naar Egypte te reizen, is iets wat je voor jezelf moet uitmaken, maar ik zou je niet te snel laten afschrikken. Naar wat ik lees in recentere blogs van andere reisbloggers is er nog steeds veel militaire aanwezigheid in Egypte, maar is het niet per se onveilig om door het land te reizen. Vermijd gewoon bepaalde gebieden zoals het schiereiland Sinaï (of toch zeker de grens met de Gazastrook) en, net als in elk ander land, wees je bewust van jouw omgeving. Ik zou aanraden om het huidige reisadvies na te lezen en te rade te gaan bij mensen die Egypte recent nog bezochten, alvorens zelf naar het land af te reizen.

Hevige militaire aanwezigheid nabij het Egyptisch Museum in Caïro

Dit heeft misschien niet direct met veiligheid te maken, maar wij hadden een paar keer last van verkopers die wel erg opdringerig waren toen ze ons hun koopwaar trachtten aan te smeren. Ik begrijp dat hun inkomen grotendeels (of zelfs volledig) afhangt van toerisme (en ik heb ook wel eens spullen gekocht die ik niet nodig had om een vriendelijke Egyptenaar te helpen), maar sommige verkopers reageerden zelfs een beetje agressief als we geen interesse toonden in wat ze te koop aanboden. Dit was met momenten echt onaangenaam. Ook kwamen we een aantal keer in contact met personen die ons ongevraagd informatie gaven en er dan geld voor vroegen.

Nog iets: ik zou niet aanraden om zelf in Egypte rond te rijden, zeker niet in Caïro. Het verkeer daar is enorm hectisch en de wegmarkeringen staan er enkel voor de show.

Er zijn geen verkeersregels in Caïro.

Laatste tips

  • Het is niet veilig om kraantjeswater te drinken in Egypte. Dit geldt overigens ook voor de ijsblokjes in jouw drankjes. Om het echt veilig te spelen, zou je zelfs je tanden met flessenwater kunnen poetsen.
  • Het geven van fooien is gebruikelijk in Egypte. Een “backsheesh” (het Egyptische woord voor fooi) kan worden gevraagd door iedereen die jou een dienst levert (zoals het dragen van jouw bagage), maar mensen kunnen ook een backsheesh vragen voor het nemen van hun foto – of een foto van hun kameel – of ze kunnen jou informatie of advies geven waar je niet achter gevraagd hebt en dan eisen om ervoor betaald te worden. Onthoud gewoon dat ook al zijn fooien belangrijk voor de inwoners van Egypte omdat ze niet veel betaald krijgen, je geen geld moet geven aan mensen die je een dienst verlenen waar je niet om gevraagd hebt.
  • Net als fooi geven, is afdingen een onderdeel van de Egyptische cultuur. Als je niet afdingt, betaal je waarschijnlijk teveel (ook al had ik sterk het gevoel dat ik altijd teveel betaalde, zelfs als ik afdong, wat kan ik zeggen, het is niet één van mijn sterktes).
Mooie uitzichten langs de Nijl

Conclusie

Persoonlijk ben ik van plan om Egypte nooit meer te bezoeken! Waarom? Omdat ik niet denk dat het beter kan! We waren er in een uitzonderlijke periode, net na de Arabische Lente, en hadden geen last van het normale massatoerisme (alhoewel dit vandaag de dag mogelijk nog steeds het geval is). De meeste Egyptenaren waren enorm blij dat er terug toeristen naar hun land kwamen en we voelden ons zeer welkom.

Nog belangrijker: het gevoel dat je krijgt wanneer je voor de eerste keer oog in oog staat met die indrukwekkende tempels en beelden, is één van de beste ervaringen in de wereld, maar dit is enkel het geval als je Egypte voor de eerste keer bezoekt. Ik kan me niet inbeelden dat ik datzelfde gevoel zou krijgen als ik Egypte voor een tweede maal zou bezoeken.

Het gevoel dat je krijgt wanneer je voor de eerste keer oog in oog staat met indrukwekkende tempels zoals deze, is onbeschrijflijk.

Uiteindelijk was ik zeer blij dat we voor een georganiseerde (groeps)reis gekozen hadden in plaats van onze reis zelf te plannen, want het was wel echt heel gemakkelijk dat alles voor ons geregeld werd, vooral het vervoer. Ik voelde me veel veiliger omdat we niet op eigen houtje door het land moesten reizen. Er waren een paar minpunten aan het reizen in Egypte (zoals opdringerige verkopers en de afdingcultuur, twee dingen waar ik echt niet van hou), maar over het algemeen zou ik een reis naar Egypte zeker aanraden. De tempels en andere archeologische sites die je in dit land kunt bezoeken, zijn gewoon uniek en een once in a lifetime-ervaring!

Ik hoop dat je even hard geniet van jouw egyptereis als dat wij dat deden!

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie-gegevens worden verwerkt.