Maandag 28 februari 2011
Vandaag stond een bezoek aan de bekende piramiden van Gizeh op het programma, maar eerst werden we naar het Egyptisch Museum (ook wel het Museum der Egyptische oudheden) gebracht. In de twee dagen dat we in Caïro waren, werden we naast onze reisbegeleider ook vergezeld door een vrouwelijke gids die ons veel wist te vertellen over het Oude Egypte. Zowel de reisbegeleider als de gids waren zelf Egyptenaren. Onze gids gaf eerst uitleg bij een aantal belangrijke stukken in het museum (waaronder het bekende Gouden Masker van Toetanchamon) en nadien konden we op ons gemak rondkijken tot het tijd was om te vertrekken.
Het viel ons trouwens op dat er in het straatbeeld van Caïro nog veel militairen aanwezig waren. De nasleep van de Egyptische revolutie was hier nog duidelijk voelbaar. Zo stonden er voor het Egyptisch Museum zeker vier tanks opgesteld. Tijdens onze reis merkten we ook dat veel Egyptenaren heel euforisch waren na het aftreden van president Moebarak en dat ze ervan overtuigd waren dat er veel ging veranderen. Ik denk dat wij in een heel mooie periode naar Egypte zijn afgereisd. Nadien is de sfeer weer grimmiger geworden en braken er weer protesten uit. Ik heb me geen moment onveilig gevoeld, maar ik moet er wel bij vermelden dat onze reisbegeleider in Caïro ons enorm in het oog hield en ons geen seconde alleen liet zodra we een voet buiten het hotel zetten. In het zuiden van het land was alles wel veel losser.
Na de lunch was het dan tijd voor iets waar ik al lang naar uitkeek: de piramiden van Gizeh. We zagen de drie bekende piramiden van Cheops, Chefren en Mykerinos, en de sfinx. In één piramide konden we kort naar binnen, maar daar was eigenlijk niet zoveel te zien. We leerden van onze gids dat de arbeiders die aan de piramiden werkten ervoor betaald kregen en dat het dus toch niet om slavenarbeid zou gaan, zoals men vroeger wel eens dacht.
De piramide van Cheops, de grootste van de drie, is het enige klassieke wereldwonder dat tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven. De bouw ervan zou 20 jaar geduurd hebben.
Deze piramide werd naar schatting gebouwd met 2,3 miljoen kalkstenen blokken die elk tussen de 2.000 en 3.000 kilo wegen. Hieronder zie je mij bij de voet van de piramide staan; het geeft je zo’n beetje een idee van de grootte van deze blokken. Best indrukwekkend, niet?
Bij de piramiden werd het pas echt duidelijk dat wij één van de eerste toeristen waren die terug in Egypte kwamen. We waren er met ons groepje van vier zowat de enige buitenlanders. Dit had natuurlijk zijn charme, maar de keerzijde was dat we constant werden lastig gevallen door de vele verkopers die in de buurt van de piramiden aanwezig waren. Op een bepaald moment werd dit zelfs echt storend toen een verkoper nogal hardhandig en ongevraagd allerlei souvenirs in mijn handen begon te duwen. Nu wil ik gerust de Egyptische economie steunen en ik heb later ook best wel souvenirs gekocht, maar ik ben meer voor de zachte aanpak. Ze waren hier echt wel héél opdringerig. Gelukkig hadden we hier dichter bij de piramiden geen last meer van en kon het de pret ook niet drukken van deze geweldige ervaring.